یکی از روشهای حل اختلاف، سازش قضایی است که این نوع سازش در دادگاه انجام میشود و قاضی در روند اجرا و حل اختلاف بین طرفهای دعوا، نقشی اساسی دارد.
با توسعه و پیشرفت روزافزون در جوامع امروزی، روشهای حل اختلاف همچون سایر ابعاد زندگی بشری تحول یافته و به تدریج شکلی دوستانه و مسالمت آمیز به خود گرفته است. سازش به عنوان یکی از روشهای حل اختلاف است. در این مطلب مجله دلتا به تعریف سازش قضایی و شرایط و چگونگی رسیدن به آن پرداخته شده است.
سازش قضایی چیست؟
سازش یکی از روشهای حل وفصل اختلافات است که از طریق آن، دو طرف دعوا با جستجوی راه حلی مسالمت آمیز و دوستانه به دعوا و اختلاف پایان میدهند.
در سازش، شخص ثالث بیطرف، میتواند طرفها را تشویق به ملاقات و مذاکره مستقیم کند.
ارجاع به شورای حل اختلاف و موسسات میانجیگری
موضوع میانجیگری و صلح در دعاوی کیفری و سازش، نوعی ابتکار و نوآوری در قانون آیین دادرسی کیفری محسوب میشود. طبق قانون، قاضی؛ بزهکار و بزهدیده را با توافق خودشان، به شورای حل اختلاف یا موسساتی که در بخش میانجیگری فعالیت میکنند، ارجاع میدهد. در این صورت آنها میتوانند رابطه بزهکار و بزهدیده را اصلاح و میان آنها سازش ایجاد کنند.
در قانون، حداکثر زمان برای میانجیگری سه ماه تعیین شده است. به همین دلیل قانونگذار مقرر کرده است که رسیدگی به موضوع دعوا تا سه ماه متوقف شود. بنابراین در این مدت زمانی مقرر میشود که رابطه میان بزهکار و بزهدیده اصلاح شده و شاکی گذشت کند.
هدف قانونگذار از صلح و سازش بین طرفها این است که رابطه بین بزهکار و بزهدیده اصلاح شود. در نتیجه از تکرار جرم جدید و اتفاقات ناگوار دیگری که ممکن است در اثر بهم خوردن رابطه آن ها ایجاد شود، نیز جلوگیری میشود.
سازش در دعاوی کیفری
در خصوص صلح در دعاوی کیفری، براساس ماده ۸۲ قانون آیین دادرسی کیفری، در جرائم تعزیری که مجازات آنها قابل تعلیق است، قاضی میتواند به درخواست متهم و موافقت بزهدیده یا مدعی خصوصی؛ با اخذ تامین مناسب، حداکثر دو ماه به متهم برای بدست آوردن رضایت و گذشت شاکی یا جبران خسارت ناشی از جرم مهلت دهد تا اقدامات لازم را انجام دهد.
همچنین مقام قضایی میتواند برای ایجاد سازش بین طرفین دعوا، موضوع را با توافق آنها به شورای حل اختلاف یا شخص یا موسسههایی برای میانجیگری، ارجاع دهد. بنابراین اگر متهم درپی کسب گذشت شاکی است، باید خسارات وارده به وی را نیز جبران کند.
پیشنهاد مطالعه : مطلب سوء پیشینه کیفری چگونه پاک میشود؟ را بخوانید.
:: برچسبها:
مجله دلتا,نکات حقوقی آنلاین,سازش در دعاوی کیفری,سازش قضایی چیست؟,میانجیگری ,
:: بازدید از این مطلب : 65
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0